خواه رویاپردازی، بی قراری مداوم یا صحبت بی وقفه، بسیاری از والدین با علائم مرتبط با اختلال نقص توجه/بیش فعالی (ADHD) آشنا هستند.
این عارضه میلیونها کودک را تحت تأثیر قرار میدهد، اما هنوز تصورات نادرست زیادی پیرامون آن وجود دارد، از جمله نحوه تشخیص و تأثیر آن بر کودکان.
من به عنوان یک متخصص اطفال از کودکان مبتلا به ADHD مراقبت و تشخیص می دهم. این کودکان اغلب در خانه یا مدرسه با طغیانهای ناگهانی دست و پنجه نرم میکنند و ممکن است به عنوان «یادگیرندگان ضعیف» یا «بچههای بد» برچسب زده شوند.
این برچسب منفی ناعادلانه است و می تواند منجر به "اثر گلوله برفی" مضر شود. کودک به طور قابل درک ناامید می شود و ممکن است دچار فروپاشی مکرر شود زیرا نمی تواند رفتار خود را کنترل کند. این می تواند منجر به "رفتار نادرست"، اعتماد به نفس پایین، روابط ضعیف با همسالان و حتی اضطراب و افسردگی شود.
برای مشاوره با دکتر بیش فعالی در تهران با گروه ویان تماس بگیرید
خوشبختانه، با ترویج رفتارهای مثبت و آشنایی با طیف گسترده ای از منابع، درمان ها و ابزارهای ADHD، راه های زیادی برای قرار دادن کودکان مبتلا به ADHD در مسیر موفقیت وجود دارد.
ADHD چیست؟
ADHD یک سندرم رایج است که عملکرد روزانه را در سطوح مختلف از طریق علائم اصلی بی توجهی و/یا بیش فعالی مختل می کند. معمولا در دوران کودکی تشخیص داده می شود و می تواند تا بزرگسالی نیز ادامه یابد.
نمونه هایی از علائم مرتبط با این اختلال عبارتند از:
- مشکل در تمرکز
- مشکل در نشستن
- تکانشگری
علاوه بر تأثیرات شناختی، ADHD می تواند از نظر تحصیلی، رفتاری و عاطفی کودک را تحت تأثیر قرار دهد.
علائم در چندین موقعیت وجود دارد و اغلب توسط والدین، اعضای خانواده، معلمان یا سایر مراقبان متوجه می شوند. برای اینکه کودک مبتلا به ADHD تشخیص داده شود، علائم باید حداقل شش ماه ادامه داشته باشد.
انواع مختلف ADHD چیست؟
سه زیرگروه اصلی ADHD وجود دارد:
- بی توجه
- بیش فعال / تکانشی
- ترکیبی (علائم هر دو زیرگروه دیگر)
کودکانی که زیرگروه بیتوجهی دارند اغلب به عنوان "رویاپرداز" شناخته میشوند. آنها در توجه کردن در داخل و خارج از کلاس مشکل دارند. اغلب حواسشان پرت میشود، اشتباهات بیاحتیاطی مرتکب میشوند و ممکن است مرتباً اشیاء خود را گم کنند. وقتی یک بزرگسال به کودک بیتوجهی خطاب میکند، ممکن است به نظر برسد که کودک به او گوش نمی دهد.
در مقابل، کودکان مبتلا به ADHD بیش فعال/تکانشی نیاز به حرکت دائمی را احساس می کنند و طوری به نظر می رسند که گویی توسط یک موتور اداره می شوند. آنها اغلب در یک جا نشستن مشکل دارند و ممکن است مدام بی قراری کنند یا بی قرار به نظر برسند. والدین ممکن است متوجه شوند که یک نوجوان در بازی آرام یا منتظر نوبت در هنگام صحبت کردن مشکل دارد.
یک کودک همچنین می تواند زیرگروه ADHD ترکیبی داشته باشد. این کودکان دارای شدت متفاوتی از علائم بی توجهی و بیش فعالی هستند. همانطور که آنها بزرگتر می شوند، علائم آنها می تواند تکامل یابد (در ابتدا می توانند علائم بیش فعالی بیشتری داشته باشند و علائم بی توجهی یا تکانشی بیشتری در نوجوانی ایجاد کنند.)
به طور متوسط، علائم بیش فعالی در حدود سنین 4 تا 5 سالگی مشاهده می شود، در حالی که علائم بی توجهی ممکن است بعداً شناسایی شوند، زمانی که کودک به 8 تا 9 سالگی برسد.
چگونه یک کودک مبتلا به ADHD تشخیص داده می شود و چه کسانی در این روند دخیل هستند؟
تشخیص ADHD یک تلاش تیمی است، اما یک متخصص اطفال میتواند با ارائه ابزار غربالگری و پاسخگویی به هر سوالی، به شروع فرآیند کمک کند.
یک ابزار غربالگری ADHD می تواند علائم را در تنظیمات متعدد شناسایی کند. این می تواند توسط مراقبین، از جمله اعضای خانواده، معلمان و مربیان، برای ارزیابی علائم در چند ماه گذشته تکمیل شود.
یکی از ابزارهای غربالگری محبوب مقیاس ارزیابی واندربیلت موسسه ملی کیفیت سلامت کودکان (NICHQ) است.
این پرسشنامه معمولاً اطلاعاتی را در مورد علائم کودک از دیدگاه والدین و معلمان جمع آوری می کند، اما می توان آن را در منابع متعددی از جمله پدربزرگ و مادربزرگ، مربیان و مدیران مهدکودک توزیع کرد.
این ابزار به عنوان یک راه عالی برای شناسایی شدت علائم در رفتار کودک در شش ماه گذشته عمل می کند. همچنین میتواند علائم سایر شرایطی را که ممکن است همراه با ADHD وجود داشته باشد، از جمله اختلال مقابلهای - نافرمانی، اختلال سلوک، اضطراب و افسردگی را بررسی کند.
پس از انجام غربالگری، متخصص اطفال یک ارزیابی کامل را برای تشخیص انجام می دهد. آنها به اجزای کلیدی مانند:
- سابقه پزشکی خانوادگی
- عوامل استرس زا اجتماعی
- قد و وزن
- بینایی و شنوایی
- هماهنگی
- مهارت های ارتباطی
بسیاری از شرایط پزشکی را می توان به دلیل علائم مشابه با ADHD اشتباه گرفت. متخصصان اطفال می توانند این تفاوت ها را شناسایی کرده و در صورت نیاز به متخصصان اطفال مراجعه کنند.
به عنوان مثال، اگر کودک علائم اوتیسم یا اختلال یادگیری را نشان می دهد، متخصصان در اطفال رشدی و رفتاری یا عصب روانشناسی ممکن است مفید باشند.