طبیعی است که دانش آموزان قبل یا در حین امتحان احساس عصبی کنند. اما زمانی که زمان آزمایش به طور مداوم علائمی مانند سردرد، تنگی نفس یا مشکل در تمرکز را به همراه دارد، ممکن است نشان دهنده چیز جدی تری باشد: اضطراب امتحان.
محققان اضطراب امتحان را اینگونه تعریف کرده اند: «یک وضعیت فیزیولوژیکی که در آن افراد استرس، اضطراب و ناراحتی شدید را در حین یا قبل از انجام آزمایش تجربه می کنند». کارشناسان می گویند کودکان مبتلا به اضطراب امتحان اغلب ترس غیرمنطقی از شکست خوردن در امتحان دارند، اما ممکن است این نگرانی ها را با والدین خود در میان نگذارند.برای مشاوره با بهترین روانشناس کودک در تهران اینجا کلیک کنید.
کیت شیهان، مدیر عامل مرکز آموزش و پشتیبانی تابآوری اضطراب کودکان UCLA میگوید: «اغلب، والدین میتوانند در تاریکی زیبا باشند – معلمان ممکن است قبل از اینکه والدین آگاه شوند، آن را به خوبی ببینند». اما والدین ممکن است در روز یا شب قبل از آزمایش علائمی از اضطراب را در فرزندان خود مشاهده کنند - مانند سردرد یا ناراحتی معده.
اضطراب امتحان نسبتاً رایج است، به طوری که محققان تخمین می زنند که بین 25٪ تا 40٪ از دانش آموزان در ایالات متحده آن را تجربه می کنند. و برخی از آزمونها میتوانند بیش از سایرین اضطرابآور باشند - یک مطالعه نشان داد که دانشآموزان دبستانی در مقایسه با ارزیابیهای کلاسی معمولی سطوح بالاتری از اضطراب امتحان را در طول آزمونهای استاندارد تجربه کردند.
اگر مشکوک هستید که فرزندتان یکی از بسیاری از افرادی است که با اضطراب امتحان دست و پنجه نرم می کند، در اینجا چند نکته مهم برای مدیریت آن وجود دارد که باید به خاطر داشته باشید.
چگونه اضطراب امتحان را بشناسیم
دانشآموزان مبتلا به اضطراب امتحان بسیاری از علائم مشابه هر شکل دیگر از اضطراب را تجربه خواهند کرد، اما علائم به طور خاص با امتحانات مرتبط است.
اغلب، کودکان مبتلا به اضطراب امتحان نگران دریافت نمره ضعیف یا عملکرد بدتر از همسالان خود هستند. تحقیقات نشان میدهد که اضطراب امتحان میتواند با عملکرد دانشآموز تداخل داشته باشد - و در نهایت میتواند عزت نفس آنها را کاهش دهد، که با موفقیت تحصیلی مرتبط است.
فرانسین زلتسر، مدیر بالینی خدمات روانشناسی در گروه روانشناسی منهتن در نیویورک، خاطرنشان می کند که اضطراب امتحان یک تجربه نسبتاً ذهنی است و همه کودکان دقیقاً علائم مشابهی را تجربه نمی کنند.
او میگوید: «بسیار اوقات، ما علائم فیزیکی اضطراب را میبینیم: ضربان قلب، کف دستهای عرقکرده، بدن پرتنش، کودک ممکن است بیش از حد تهویه داشته باشد. «در زمانهای دیگر، رنجهای خاموش را بیشتر میبینید، جایی که ... وقتی به آنها نگاه میکنید، ممکن است به نظر برسند که حواسشان پرت شده است، اما در درون در حال تقلا هستند.»
Erainna Winnett، مشاور سابق مدرسه ابتدایی در تگزاس و نویسنده "بیشعور بودن اضطراب امتحان،" در ایمیلی نوشت که کودکان کوچکتر ممکن است ندانند چگونه این کشمکش درونی را توصیف کنند، اما احتمالاً میتوانند علائم فیزیکی را که دارند توصیف کنند. در حال تجربه کردن
شیهان می افزاید که در طول یک آزمون، معلمان ممکن است متوجه شوند که کودک بیش از حد معمول در حال حاضر یا حتی کمی عصبانی به نظر می رسد.
کمک به کودکان برای مدیریت اضطراب امتحان
اگرچه اضطراب امتحان ممکن است در کلاس درس نسبت به خانه مشهودتر باشد، کارشناسان معتقدند که والدین می توانند در کمک به فرزندشان در مدیریت آن نقش داشته باشند. زلتسر میگوید که بچههای کوچکتر به ویژه انعطافپذیر هستند، زیرا هنوز به تست زدن عادت میکنند. در نتیجه، آموزش روشهای سالم به کودکان برای کنار آمدن با اضطراب امتحان در سنین پایین میتواند بسیار مفید باشد.
در اینجا چند راه برای حمایت از فرزندتان آورده شده است.
بر مهارت های مدیریت زمان و استرس تمرکز کنید
کارشناسان موافقند که مهارتهای مدیریت زمان و استرس به کودک شما کمک میکند تا زمانی که زمان امتحان فرا میرسد، آمادگی بیشتری داشته باشد – و کمتر مضطرب شود.
بسیاری از کودکان مبتلا به اضطراب امتحان می ترسند که نتوانند آزمون را به موقع کامل کنند، بنابراین برای این بچه ها تمرکز بر مهارت های مدیریت زمان ممکن است کمک کننده باشد. این می تواند با آماده سازی آزمون شروع شود. وینت میگوید کار با برنامهریزان و تقویمها و تقسیم پروژههای بزرگ به کارهای کوچکتر، میتواند راه خوبی برای کمک به دانشآموزان برای آمادگی در آزمون پیشرو باشد.
در زمان امتحان، والدین میتوانند دانشآموزان را تشویق کنند تا مشکلات دشوار را پشت سر بگذارند و بعداً در امتحان بازگردند، پس از اینکه تمام سؤالات سادهتر دیگر را تمام کردند.
زلتسر خاطرنشان می کند که تکنیک های مدیریت استرس مانند تنفس عمیق یا استفاده از توپ استرس نیز می تواند کمک کننده باشد. در مورد ابزارهایی که دانش آموزان می توانند از آنها استفاده کنند با معلم فرزندتان صحبت کنید و تنفس عمیق را با کودک خود تمرین کنید، که می تواند راه خوبی برای کمک به آرام کردن اعصاب فرزندتان در شب قبل باشد.
از تاکید بیش از حد بر نمرات خوب خودداری کنید
کودکان مبتلا به اضطراب امتحان ممکن است ترس از ناامید کردن والدین خود را ابراز کنند. وینت می گوید والدین ممکن است این ترس را تقویت کنند.
وینت میگوید: «اغلب، والدین به طور ناخواسته به فرزندشان فشار میآورند و مدام میگویند که چقدر باهوش هستند یا همیشه در حال انجام چه کار عالی هستند. «کودکان باید شکست بخورند. کودکان باید احساس ناامیدی را بدانند. بدون این احساس، وقتی کارها سخت میشوند، نمیتوانند کنار بیایند.»
زلتسر به والدین توصیه میکند که روی ارزشهای دیگر تمرکز کنند – برای مثال بهترین تلاش خود را بکنند. اگر فرزندتان نزد شما می آید و به نظر می رسد از نمره امتحان ناراحت است، زلتسر می گوید والدین می توانند این افکار را با گفتن به کودک که تلاش کردن بسیار مهمتر از کسب نمره کامل در هر امتحان است، اصلاح کنند.
با مربیان ارتباط برقرار کنید
معلمان احتمالاً زودتر از والدین متوجه اضطراب امتحان می شوند، زیرا اضطراب امتحان در طول امتحان واقعی بیشتر از در خانه آشکار می شود.
با معلمان فرزندتان صحبت کنید تا ببینید آیا آنها متوجه رفتار فرزندتان در زمان امتحان شده اند یا خیر. مواردی مانند دستشویی رفتن مکرر یا لرزش دست ها در طول امتحان می تواند نشانه هایی از اضطراب امتحان باشد که ممکن است والدین هرگز نبینند.
زلتسر می گوید صحبت با معلم فرزندتان در مورد شرایط احتمالی در طول آزمون می تواند راه خوبی برای کاهش اضطراب فرزندتان باشد. او میگوید معلمان ممکن است بتوانند برگههای مروری را قبل از آزمون ارائه دهند که به فرزند شما اجازه میدهد در خانه در محیطی راحتتر برای امتحان تمرین کند.
بدانید چه زمانی به دنبال کمک حرفه ای باشید
اگر همه این تکنیکها را امتحان کردهاید و به نظر میرسد هیچ کمکی نمیکند، شیهان میگوید شاید ارزش آن را داشته باشد که به یک درمانگر مراجعه کنید.
در حالی که همه موارد اضطراب امتحان به مداخله متخصص نیاز ندارند، او می گوید که بررسی شدت و فراوانی اضطراب امتحان و چگونگی تکامل آن در طول زمان مهم است.
شیهان میگوید: «اگر این فقط چند بار اتفاق افتاده باشد، و کودک دوباره خود را تنظیم کند، دیگر نیازی به جستجوی حمایت برای آن نیست.