طبیعی است که در برخی موقعیتهای اجتماعی احساس اضطراب کنید. برای مثال، قرار ملاقات یا ارائه یک سخنرانی ممکن است باعث ایجاد اضطراب در شما شود. اما در اختلال اضطراب اجتماعی که به آن فوبیای اجتماعی نیز گفته میشود، تعاملات روزمره باعث اضطراب، خودآگاهی و خجالت قابل توجهی میشوند زیرا شما از بررسی دقیق یا قضاوت منفی توسط دیگران میترسید.
در اختلال اضطراب اجتماعی، ترس و اضطراب منجر به اجتناب میشود که میتواند زندگی شما را مختل کند. استرس شدید میتواند بر روابط، کارهای روزمره، کار، مدرسه یا سایر فعالیتهای شما تأثیر بگذارد.
اختلال اضطراب اجتماعی میتواند یک بیماری مزمن سلامت روان باشد، اما یادگیری مهارتهای مقابلهای در رواندرمانی و مصرف دارو میتواند به شما در افزایش اعتماد به نفس و بهبود تواناییتان در تعامل با دیگران کمک کند.
احساس خجالت یا ناراحتی در موقعیتهای خاص، به ویژه در کودکان، لزوماً نشانه اختلال اضطراب اجتماعی نیست. میزان راحتی در موقعیتهای اجتماعی بسته به ویژگیهای شخصیتی و تجربیات زندگی متفاوت است. برخی افراد به طور طبیعی کمحرف و برخی دیگر اجتماعیتر هستند.
برخلاف اضطراب روزمره، اختلال اضطراب اجتماعی شامل ترس، اضطراب و اجتنابی است که در روابط، کارهای روزمره، کار، مدرسه یا سایر فعالیتها اختلال ایجاد میکند. اختلال اضطراب اجتماعی معمولاً از اوایل تا اواسط نوجوانی شروع میشود، اگرچه گاهی اوقات میتواند در کودکان خردسال یا بزرگسالان نیز شروع شود.
علائم و نشانههای اختلال اضطراب اجتماعی میتواند شامل موارد زیر باشد:
برای کودکان، اضطراب در مورد تعامل با بزرگسالان یا همسالان ممکن است با گریه کردن، کج خلقی، چسبیدن به والدین یا امتناع از صحبت کردن در موقعیتهای اجتماعی نشان داده شود.
نوع عملکردی اختلال اضطراب اجتماعی زمانی است که شما هنگام صحبت کردن یا اجرا در ملاء عام ترس و اضطراب شدیدی را تجربه میکنید، اما در سایر انواع موقعیتهای اجتماعی عمومیتر اینطور نیست.
علائم و نشانههای فیزیکی گاهی اوقات میتوانند با اختلال اضطراب اجتماعی همراه باشند و ممکن است شامل موارد زیر باشند:
وقتی اختلال اضطراب اجتماعی دارید، تحمل تجربیات روزمره و رایج ممکن است دشوار باشد، از جمله:
علائم اختلال اضطراب اجتماعی میتوانند به مرور زمان تغییر کنند. اگر با تغییرات، استرس یا خواستههای زیادی در زندگی خود روبرو شوید، ممکن است این علائم تشدید شوند. اگرچه اجتناب از موقعیتهایی که باعث اضطراب میشوند ممکن است در کوتاهمدت احساس بهتری به شما بدهد، اما اگر تحت درمان قرار نگیرید، احتمالاً اضطراب شما در درازمدت ادامه خواهد یافت.
اگر از موقعیتهای اجتماعی عادی به دلیل خجالت، نگرانی یا وحشت میترسد و از آنها اجتناب میکند، به پزشک یا متخصص سلامت روان مراجعه کنید.