کلینیک رواننشاسی و روانپزشکی ویان

مشاوره روانشناسی و درمان اختلالات روانی

کلینیک رواننشاسی و روانپزشکی ویان

مشاوره روانشناسی و درمان اختلالات روانی

اختلال اضطراب | نشانه‌ها، علت و تشخیص

اختلال اضطراب (anxiety disorders)  احساس ترس و اضطراب شدید نسبت به رویدادهای آینده و کنونی است. افرادی که با اختلال اضطرابی درگیر هستند، اغلب احساس اضطراب شدید درباره رویدادهای آینده دارند و همچنین در مواجهه با رویدادهای کنونی نیز، احساس ترس و اضطراب شدید را تجربه می‌کنند. این مشکل می‌تواند بر عملکرد روزمره این افراد تاثیر منفی بگذار و در روند فعالیت‌های آنان اختلال ایجاد کند.


نشانه‌های اختلال اضطراب

نشانه‌ها و علائم اختلال اضطراب متعدد است. در این بخش، به معرفی علائم این بیماری می‌پردازیم. بهتر است، این علائم و نشانه‌ها را بشناسید تا در مواجه و رویا رویی با افرادی که اضطراب دارند به شکل مناسب و درستی رفتار کنید.

بی‌قرار بودن، احساس تنش و عصبانی بودن

بی‌قرار بودن، احساس تنش و عصبانی بودن، می‌توانند از علائم و نشانه‌های اختلال اضطراب باشند. این اختلال می‌تواند به صورت مزمن و مکرر با احساس ناراحتی و نگرانی شدید همراه باشد. بی‌قراری و حس تنش ممکن است به خاطر اضطراب و استرس ناشی از موارد مختلفی همچون فشارهای روزمره، نگرانی‌ها و ترس‌های موجود در زندگی فرد به وجود آیند. همچنین، عصبانی بودن نیز می‌تواند نشانه‌ای از واکنش‌های روانی و جسمی ناشی از اضطراب باشد.


احساس خطر

احساس خطر قریب‌الوقوع نیز می‌تواند از علائم اختلال اضطراب باشد. افراد مبتلا به اختلالات اضطراب، به طور مداوم احساس نگرانی و خطر در مورد رویدادها و وقایع آینده دارند. ممکن است این افراد احساس کنند که اتفاق‌های بدی در حال رخ دادن هستند ، حتی در حالتی که واقعیت اینطور نباشد این احساس خطر قریب‌الوقوع می‌تواند باعث افزایش استرس و نگرانی شدید و بی‌قراری شود.

مشکل تمرکز

مشکل در تمرکز نیز می‌تواند یکی از علائم اختلال اضطراب باشد. افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی  با مشکل تمرکز رو به رو هستند. این افراد مشکل عدم تمرکز در مطالعه و عدم توانایی تمرکز بر روی وظایف روزمره را دارند. عدم تمرکز می‌تواند کیفیت انجام کارهای فرد را با مشکل رو به رو کند.


تنفس سریع و تعریق زیاد

تنفس سریع و تعریق زیاد از علائم و نشانه‌های اختلال اضطراب هستند. در زمان تجربه اضطراب و استرس ناشی از اختلال اضطراب، سیستم عصبی خودکار بدن فعال می‌شود و موجب ایجاد تغییرات فیزیولوژیک می‌گردد.

در واقع، امکان دارد تنفس سریع به علت افزایش نگرانی و فعال شدن سیستم عصبی خودکار بدن رخ دهد. همچنین، تعریق زیاد نیز می‌تواند نشانه‌ای از اختلال اضطراب باشد. در شرایطی که فرد استرس و اضطراب را تجربه می‌کند، ممکن است بدن او تعریق زیادی بکند.


احساس ضعف یا خستگی

احساس ضعف و خستگی از علائم و نشانه‌های اختلال اضطراب است. افرادی که  به اختلال اضطراب مبتلا هستند احساس ضعف و خستگی بیشتری را در مقایسه با دیگر افراد تجربه می‌کنند.

اختلال خواب

پر‌خوابی یا بی‌خوابی می‌تواند از علائم اختلال اضطراب باشد. افراد مبتلا به اختلال اضطراب ممکن است با مشکلات خواب روبرو شوند، به این صورت که یا دچار پرخوابی می‌شوند یا با مشکل کم خوابی مواجه هستند.

فکرها و نگرانی‌های مداوم در ذهن، می‌تواند موجب بی‌خوابی در شبانه‌روز گردد. همچنین، در برخی افراد، اضطراب می‌تواند موجب پر خوابی و خواب بیش از حد شود، این اتفاق به علت فعال شدن سیستم عصبی خودکار بدن در مواجهه با استرس است.

اجتناب از قرار گرفتن و مواجه در شرایط اضطراب آور

اجتناب از قرار گرفتن در موقعیت‌های اضطراب‌آور یکی از علائمی است که در اختلال اضطراب وجود دارد. افراد مبتلا به اختلال اضطراب ممکن است از روبه‌رو شدن با موقعیت‌هایی که برایشان ترس‌آور است، اجتناب کنند.

ممکن است فرد از حضور در جمع‌های بزرگ اجتناب کند یا از رو به رو شدن با خاطرهای ناخوشایند و ناراحت کننده دور کند. اجتناب از موقعیت‌های اضطراب‌آور ممکن است موجب محدود شدن فعالیت‌های روزانه این افراد گردد. اجتناب از قرار گرفتن و مواجه در شرایط اضطراب آور به عنوان یک استراتژی مقابله با اضطراب استفاده می‌شود، اما ممکن است نتیجه‌ برعکس داشته باشد و اضطراب را تشدید نموده و کیفیت زندگی را کاهش دهد.



موارد زیر از دیگر علائم و نشانه‌های اختلال اضطراب هستند.

  • داشتن سرگیجه
  • احساس وحشت
  • خشکی دهان
  • داشتن تپش قلب
  • داشتن حالت تهوع
  • تنش عضلانی
  • نشخوار فکری

علت بروز اختلال اضطراب

علت اصلی بروز اختلال اضطراب مشخص نیست، اما به نظر می رسد عواملی از جمله ژنتیک، محیط، میزان استرس، تغییرات مغز و یا آسیب و حادثه دخیل باشند و موجب بروز این اختلال شوند.

تشخیص اختلال اضطراب

تست آزمایشگاهی برای تشخیص اختلال اضطراب وجود ندارد. با این حال، برخی تست ها به منظو بررسی و تعیین مشکلات فیزیکی انجام خواهند شد.
ممکن است شما به روانپزشک، روان شناس و یا مشاور ارجاع داده شوید تا با استفاده از ابزاهای تشخیصی و سوالاتی که از شما پرسیده می شود، نوع اختلال تشخیص داده شود.

نتیجه‌گیری

اختلال اضطراب یک وضعیت روانی است که با تجربه نگرانی مستمر و شدید و استرس و ترس زیاد در مواجهه با شرایط و موقعیت‌های خاص همراه است. این اختلال می‌تواند اثرات منفی جدی بر کیفیت زندگی فرد داشته باشد. علائم اختلال اضطراب شامل نگرانی مداوم، ترس شدید، اجتناب از قرار گرفتن در شرایط و  موقعیت‌های اضطراب‌آور، عدم توانایی در کنترل نگرانی و استرس، اختلال در خواب و تمرکز و… است.

مهم است که افراد مبتلا به اختلال اضطراب به این نکته توجه کنند که با مراجعه به روانپزشک و روانشناس می‌توانند مشکل خود را درمان کنند و کیفیت زندگی خوبی را تجربه کنند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد